Fläskfilé med tomatsallad och mozzarella

Sommaren närmar sig med stormsteg och även om vi försöker variera lite nyttig och kalorisnål mat under året blir det desto mer av den varan nu och fram till semestern börjar. Så efter att ha sett jättefina gröna, orange, gula och röda tomater av olika form och storlek i mataffären (man måste inte alltid gå till hallen för att hitta sånt) blev jag sugen på att göra en Italien-inspirerad tomatsallad med lite passande protein till. Jag våndades lite mellan fläskfilé och kyckling men fastnade till slut för fläsket då det blir lite tyngre smak vilket jag tycker svarar upp bättre mot balsamvinägern.

Fläskfilé med tomatsallad och mozzarellaost

Fläskfilé med tomatsallad och mozzarellaost.

En snabb uträkning visar att det blev runt 36 g protein och 307 kCal per portion och en massa nyttiga tomater så näringsmässigt blev det riktigt bra, ännu bättre är dock att rätten är relativt enkel att göra, snabblagad (30 minuter i lugnt tempo) men framförallt riktigt god!

Detta behövs (6 portioner)

  • 2 fläskfiléer (á 400 g)
  • 2 bollar mozzarella (200 g förpackning, 125 g ost styck)
  • 8 mellanstora tomater (700-800 g)
  • 1 kruka färsk basilika
  • Balsamvinäger, vitvinsvinäger och olivolja
  • Torkad timjan och rosmarin

Så här gör du

  1. Sätt igång ugnen på 190 grader, börja värm en stekpanna, trimma och salta fläskfilén och bryn sedan dess utsida i lite olja på hög värme. Flytta över till en ugnsform när den har fin färg runtom och krydda den sedan ganska rikligt med svartpeppar, timjan och rosmarin. Ställ in i ugnen i cirka 18-22 minuter beroende på hur tjock filéerna är och den verkliga temperaturen i ugnen (70 grader behövs om det är utländskt kött, svenskt duger det gott med 65 grader då den inte riskerar innehålla salmonella).
  2. Klyfta tomaterna och skär bort kärnorna, dela de sedan i mindre bitar (2-3 per klyfta), blanda i en skål tillsammans med basilikablad, 2 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger och lite svartpeppar. Man kan även använda balsamvinäger här men då blir det lite tråkigare färg på tomaterna, om än lite godare.
  3. Öppna och häll av mozzarellaosten, riv upp cirka en tredjedels boll per tallrik. Ringla över lite fin balsamvinäger (helst en reduktion).
  4. Ta ut fläskfilén när den är klar och låt den vila ett par minuter, skär sedan upp skivor som läggs i en hög i mitten av tallriken. Placera tomatsalladen på fläsket, salta och peppra lite mer och avsluta med lite fin olivolja.
Färgglada tomater

Färgglada tomater.Kommentarer är stängda.