Fläskkotletter med tomatsås och varm sallad

Mamma brukar ofta göra fläskkotletter där man istället för att göra en grädd- eller brunsås i kotletternas panna gör en tomatsås. Jag tycker att fläsket och tomaten passar riktigt bra men man kan ta det ett steg ytterliggare och helt ta bort potatisen och ersätta den med en varm sallad för att göra en kolhydratssnål rätt som blir riktigt god.

Fläskkotletter med tomatsås

Fläskkotletter med tomatsås och en varm tomatsallad.


Detta behövs (4 portioner)

 • cirka 600 g fläskkotletter (4-6 stycken)
 • 1 gul lök
 • 1 klyfta vitlök
 • 250 g krossade tomater (1 burk)
 • 125 g körsbärstomater (1/2 ask)
 • ruccolasallad (ett par nävar)
 • balsamvinäger, olivolja
 • oregano, rosmarin

Gör så här

 1. Skala och dela en lök, hacka hälften fint och strimla den andra halvan. Värm olja till medium-hög värme i en stekpanna och en kastrull, stek den finhackade löken i kastrullen och strimlorna i stekpannan i cirka sex minuter (tills de blivit mjuka och börjar få färg). Lägg över lökstrimlorna i en skål och håll värmen i stekpannan, sätt eventuellt en till på värmning och även ugnen på 200 grader.
 2. Skala och hacka en vitlöksklyfta, lägg i kastrullen när löken börjar bli klar. Sänk värmen och häll i en burk krossade tomater när vitlöken varit i någon minut (den bränns lätt så var med här). Krydda med lite salt och oregano och låt den koka minst 20 minuter.
 3. Häll i olja i stekpannorna när de är varma och bryn fläskkotletterna ett par minuter på varje sida. Gnid in dem med salt och vitlök, krydda med peppar och rosmarin när de börjar bli klara. Flytta över till en ugnsform och gör klart de i ugnen (cirka 10 minuter, se till att det inte är rött kött vid benen).
 4. Skölj och torka ruccola och körsbärstomater (dela eventuellt dessa), lägg detta i skålen med den stekta löken och häll över 1 msk balsamvinäger och 2 msk olivolja. Blanda runt.
 5. Servera genom att lägga en liten klick av tomatsåsen på tallriken med en eller två fläskkotletter över och sedan göra en liten hög med sallad på kotletterna. Avsluta med att ringla över lite mer olivolja.


3 tankar kring “Fläskkotletter med tomatsås och varm sallad

Helena / Bara en kaka till säger 2012-1-29:

Vad roligt, min mamma gör precis likadant! Man får väl ta och följa deras exempel. 😉

Fröken Dill säger 2012-1-30:

Å, nu kom jag att tänka på min mammas underbara kolgrillade fläskkotletter med tomatsås. Du har helt rätt, fläsk och tomat ÄR underbart tillsammans!

Anders säger 2012-1-31:

Jag måste försöka umgås lite mer med mamma och sno fler bra idéer, tyvärr vill hon att jag ska laga mat så fort vi ses… 🙂