Hel ugnsgrillad fläskkarré med tomatsås och chilibroccoli

Jag hittade nyligen lite grillmarinerad fläskkarré i affären till väldigt bra pris i affären och genst föddes tanken på hur bra man kan grilla i sitt lilla kök. Det är ju en sak att värma en grillpanna tills den nästan glöder och sedan slänga i en entrécôte men det blir inte alls samma sak med större köttbitar och det är faktiskt någonting som saknas där med (förutom aromen från kolen förstås). Efter att ha tänkt lite på det så insåg jag att en komponent som man inte får med i grillpannan är den ström av varm riktigt varm luft som annars omslutar köttbitarna på grillen och får dess ytfett att fälla ut.

Ugnsgrillad fläskkarré

Ugnsgrillad fläskkarré med broccoli och tomatsås.

Mitt sätt för att återskapa det här i köket (eftersom vi inte får ha någon grill på balkongen) är att först steka fläskkarrén i en riktigt varm grillpanna för att få till ränderna och sedan använda ugnens kombinerade grill- och varmluftsfunktion för att få till den omslutande värmen. Ugnen behöver sättas på högsta värme (vanligtvis ungefär 250 grader) med köttet på ett galler så högt upp och nära värmeelementen som möjligt.

Grillfunktionen fungerar genom att elementen pulserar på full effekt istället för att på ett optimalt sätt försöka hålla en jämn temperatur i ugnen. Genom att placera köttbiten så nära dem som möjligt får vi alltså både en stor yta med direkt värme samtidigt som den varma luften i ugnen värmer köttbiten från alla håll och ökar dess medeltemperatur på ett så effektivt sätt som möjligt.

I brist på grill fungerar det här sättet riktigt bra och resten av måltiden tycker jag blev riktigt god också. Inte mycket kolhydrater (eller fett för den delen) så det blir mycket protein och få kalorier om man tycker om sånt.

Detta behövs

  • 1 hel fläskkarré (0.8-1.2 kg)
  • 1-2 broccolihuvuden (cirka 250 g)
  • 1 burk krossade tomater (250 g)
  • 1 Lime
  • Chiliflakes, grillkrydda

Så här gör du

  1. Gnid in en hel fläskkarré med grillkrydda, salt och peppar. Stek hårt i grillpanna (som först stått på full effekt i minst tio minuter) och ställ sedan in högst upp i ugnen på ett galler med grill- och varmluftläget på 250 grader, sätt även ett droppfat på en plåt eller ett annat galler under karrén. Fläsket behöver ungefär 15-20 minuter på sig att bli klart, kontrollera med en termometer så att innertemperaturen är 68 grader.
  2. Börja koka ihop en tomatsås genom att finhacka lök och vitlök och sedan steka den på mediumvärme i 1-2 msk olikvolja en kastrull. Häll i tomatkrossen när löken är mjuk men innan den fått färg. Låt sedan puttra i upp till 20 minuter och smaka av med salt, peppar, oregano och vitvinsvinäger.
  3. Skär av broccoliknopparna från stammarna (försök att få bort så mycket av stammen som möjligt då den tar längre tid än knopparna att bli klara) och koka dem sedan i 5-7 minuter i lättsaltat vatten.
  4. Blanda 2 msk olivolja, saften från en lime (cirka 1 msk), ett par nypor chiliflakes och lite salt till en dressing.
  5. Skär upp skivor av fläsket och servera tillsammans med broccoli och tomatsås, avsluta med att ringla lite chilidressing över broccolin.


Kommentarer är stängda.