Kycklinglår med sotad salladslök

Inspirationen till den här rätten är bara en liten bild i mitt huvud, det var antingen i ett matlagningsprogram eller på någon restaurangs hemsida som jag såg en vaktel bli stoppad med mirepoix. Jag tyckte att det såg väldigt gott ut och började fundera på om jag inte kunde använda lite kycklingdelar som ligger gömda i frysen.

Kycklinglår med mirepoix och sotad salladslök

Kycklinglår med mirepoix och sotad salladslök.

För att göra den här rätten ännu snålare på energi kan man använda kycklingbröstfilé utan skinn och hemmagjord grönsaks- eller hönsbuljong som bräseringsvätska istället för kycklingsafterna. Vill man förstärka den lite mer kan man till exempel servera den med palsternacks- eller blomkålspurée och lite finhackad bacon. Till sin mirepoix kan man ta antingen stjälkselleri eller rotselleri, jag använder stjälkselleri då jag helt enkelt tycker att den den är godare.

Detta behövs (6 portioner)

 • 1.5-2 kg kycklinglår med ben
 • 1 stor gul lök
 • 1-2 morötter
 • 3-5 stjälkar blekselleri
 • 8-12 salladslökar
 • 2-3 klyftor vitlök
 • timjan

Gör så här

 1. Krydda kycklinglåren med salt, peppar, timjan och gnid in dem med vitlök. Krossa sedan vitlöksklyftorna och lägg de bredvid kycklingbitarna i en ugnsform och tillaga i ugn, det tar ungefär 35-45 minuter i 180 grader. Kontrollera att de är klara med antingen en termometer (70 grader) eller genom att se saften som rinner ut ur dem, den ska vara genomskinlig och inte röd. För att få skinnet riktigt krispigt kan man sätta igång varmluftsläget ett par minuter på slutet.
 2. Gör mirepoix genom att hacka lök, morot och selleri i små kuber, förhållandet för klassisk mirepoix är två delar lök och vardera en del av morot och sellerin. Bryn mirepoixen lätt i lite olja eller smör och bräsera sedan utan lock genom att hälla över cirka 1 dl av steksafterna från kycklingen och reducera ner de under ett par minuter eller tills vätskan nästan är borta och grönsakerna är mjuka. Det går lika bra att använda hönsbuljong istället för steksafterna. Smaka av med salt och peppar.
 3. Dela salladslöken i 2-3 cm långa bitar och sota snabbt i en mycket varm stekpanna tills de har fått lite lagom mörkbrun eller svart färg. Vill man ha dem lite mjukare kan man stoppa in dem i ugnen en liten stund.
 4. Servera när kycklingen är klar genom att gömma lite bräserad mirepoix under den och sedan sprida ut lite mer mirepoix och sotad salladslök. Ringla eventuellt även över lite olivolja.


Kommentarer är stängda.