Ryggbiff med pommes frites

Ibland är det skönt att inte krångla till saker och ting utan bara göra härlig snabblagad comfort food. Min vän Martin tipsade nyligen om ett nytt (för mig) sätt att göra pommes frites hemma och då fick det bli det tillsammans med ryggbiff från gotländsk Charolais. Det här sättet att göra pommes frites är väldigt enkelt just för att man inte behöver använda så mycket olja och man slipper hålla koll på temperaturen med en termometer, det kanske inte blir precis lika bra men ibland är enkelhet att föredra!

När man friterar är det ganska viktigt att välja rätt typ av potatis, med mjölig potatis blir det luftigare pommes med bättre yta för oljan att jobba på så att den blir sprödare. Tar man för hård och vattnig potatis och sätter igång att fritera när den fortfarande är blöt på ytan finns det en risk att den inte alls blir spröd och knaprig utan bara blek och sladdrig.

Ryggbiff med pommes frites och vitlökssmör

Ryggbiff med pommes frites, vitlökssmör och lite svart salt.

Detta behövs till 2 portioner:

  • ca 500g ryggbiff i två skivor
  • 5-6 ganska stora mjöliga potatisar
  • 50g smör
  • vitlök
  • torkad timjan
  1. Ta fram biffen en stund innan så att det är rumstempererad när den ska ner i stekpannan. Gör i ordning lite vitlökssmör genom att finhacka vitlöken och blanda i smöret tillsammans med lite salt och torkad timjan. Ställ in i kylen så att smöret stelnar igen.
  2. Skala potatisen (och eventuellt någon morot) och skär den till stora pommes frites, se till så att de är torra på ytan innan de åker ner i pannan då de annars kokas ett tag innan själva friteringen sätter igång.  Häll i lite neutral olja i en stekpanna och stek potatisen tills den börjar få färg på mediumhög värme, häll sedan på mer olja så att det nästan täcker och sänk värmen något.
  3. Börjar man steka biffen när man sänker värmen för pommes fritesen blir de klara ungefär samtidigt, men se till så att grillpannan är riktigt varm innan dess (högsta värmen i minst 5 minuter och helst 10 minuter, den ska ryka). Använd torr panna men olja in och salta köttet lätt innan det åker ner i pannan, peppra efter att den är klar där. Grilla cirka 2.5 minuter på varje sida och låt den vila minst 5 minter så att all saft kan bindas i köttet igen. Kontrollera så att pommesen är klara med en sticka.

Till detta återupplever Jessica sin barndom genom att dricka Coca-Cola och jag testar Smörpundets årgångsporter från 2007. Den är maltig med ett ganska stort inslag av choklad och större mer distinkta bubblor än Guinness. Jag tycker att de två spelar i ungefär samma liga, Smörpundets porter var inte så dyr om jag kommer ihåg rätt men jag skulle inte ställa mig och köa vid ett månadssläpp på systembolaget bara för den. Och till klassisk pub-mat passar den utmärkt! (Edit – jag har nu någon vecka senare druckit en Guinness ur burk med kolsyrepatron hemma och de spelar inte alls i samma liga, Smörpundet är mycket större, djupare och komplexare med mycket bättre skum. Den påminner snarare om Guinness på tapp vilket är en helt annan upplevelse.)2 tankar kring “Ryggbiff med pommes frites