Wallenbergare med rosépepparsås och Cuvée du Vatican CdR Village 2007

Det är onsdag och livet går rätt bra för oss båda, vad gör man då? Firar lite såklart. När den lokala butiken har extrapris på kalvfärs blir vi  båda sugna på Wallenbergare och passar på att ta förra årets brakfynd på Systembolaget, Cuvée du Vatican Côtes-du-Rhône Village 2007, som fanns att få tag på för 109kr/flaska från importören Bristly i sexpack. Eftersom vi redan har tjuvstartat säsongen har jag inga betänkligheter att köpa med mig lite efterrätt i form av Vetekattens semlor, jag måste nämligen få en referensnivå till mina egna semlor.

Wallenbergare

Wallenbergare med rosépepparsås och rårörda lingon.

Wallenbergare (4 portioner)

  • 800g kalvfärs
  • 3dl grädde
  • 3 äggulor
  • salt, peppar

Blanda ihop färs, grädde och äggulor till en fin smet, smaksätt och forma biffar. Stek på mellanhög värme så att de får en fin färg (inte för brända!) och låt de sedan bli klara i ugnen på ca 200 grader (ca 5-15 minuter). De klassiska tillbehören är potatismos, rårörda lingon och kokta ärtor, men vi gjorde en lite annorlunda variant där vi istället parade biffarna med pepparsås, kokt potatis och lingon.

Rosépepparsås

  • 2dl grädde
  • 2-3msk hela rosépepparkorn
  • 1-2msk kalvfond
  • salt, peppar
  • lite rårörda lingon

När biffarna åkt in i ugnen är det dags att låta den eller de stekpannor som man använt svalna lite och därefter hälla i ett par matskedar krossade pepparkorn i matfettet och köttsafterna. Jag har ingen mortel så jag tog en kniv och en stabil skärbräda och krossade dem på det sättet istället. När pepparn blivit mjuk och fått lite färg är det dags att hälla på grädden och smaksätta, häll också ihop såsen från alla pannor om du använder flera.

Då såsen i princip består av ren grädde så ska man inte alls vara rädd att peppra mycket då fettet hjälper till att släppa smakerna (och hettan) långsamt. Precis som med en brunsås tycker jag att det är gott att ha i lite sötma för att få bättre balans och mer komplexitet i såsen, här passar lite lingon som vi ändå ska använda sen. Avsluta med att hälla i allt eller delar av den köttsaft som sipprar ur biffarna i ugnen.

Cuvée du Vatican Côtes-du-Rhône Villages 2007

Jag är knappast den första som korkar upp en av mina flaskor och andra bloggare har utnämnt det till ett av 2009 års bästa viner men det är värt att tas upp igen, Cuvée du Vaticans instegsvin är ett av de största fynd man kan få tag på. Det är tätt följt av Les Obriers de la Pèira 2007 (189kr, finns fortfarande flaskor kvar på Systembolaget) och Domaine la Barroche Terroir 2007 (239kr, så länge den fanns kvar).  Men för 109kr så är det svårt att få mer pengarna och det gör också att det blir tillgängligt alla dagar i veckan, till exempel en vanlig onsdag i februari.

Cuvée du Vatican Côtes-du-Rhône Villages 2007

Cuvée du Vatican Côtes-du-Rhône Villages 2007.

Doften är inbjudande och färgen är mörk, vinet är koncentrerat och medelfylligt men är lite fattigt på struktur och tanniner. Det som finns är däremot en massa härlig frukt, röda bär, lite örter och en bra längd som bärs på alkoholen. Till maten kunde det inte varit en bättre matchning, jag tror att lingonen är själva kittet som håller ihop vinet med maten och såsen och som lyfter allt till nästa nivå.

Vetekattens semla

Semla från Vetekatten.

Vetekatten producerar sveriges bästa semlor, de brukar alltid vara i topp i alla stora tester eller rent av vinna dem (vilket de gjorde förra året i DN bland annat). Jag har ätit dem förut vid några tillfällen men nu ville jag testa en som referens till mina egna inför årets säsong. Med tanke på att de säkert stått en stund (minst färdvägen på 45 minuter hem) så är grädden oerhört bra, brödet är lagom sött och kompakt med bara en aning kardemumma (som jag inte tycker är särskilt gott) som jag inte störs av. Mandelmassan är lös och mycket behagligare än de stormarknadsproducerade varianterna, men jag tycker att den är för stark och framträdande. Sammantaget är det en bra semla, men mina egna är minst ett eller två snäpp bättre…Kommentarer är stängda.