Anders semlor

Det finns ett tillfälle jag verkligen längtar efter varje år och det är när man får börja äta semlor. Jag tycker att en bra semla ska ha en mild fyllning där man inte känner övergången från grädden när man tar en stor tugga och inte ha för mycket kardemumma i sig. Det är viktigt att grädden är krämig och relativt lösvispad så att man inte storknar och blir trött på den. Varje säsong brukar jag försöka testa ett par semlor från olika testvinnande konditorier för att få en referens men jag tycker nog fortfarande att min egna är de allra godaste.

Anders semlor

Anders semlor.

Det må vara Anders semlor, men såhär gör du Jessicas perfekta semmelbullar!

Semmelbullar

  • 1 1/4 dl mjölk
  • 50 g smält smör
  • 1/4 paket jäst
  • en nypa salt
  • 1 1/2 msk socker
  • 1 ägg
  • ca 4 dl mjöl

Mängden ingredienser ovan är för 8st ganska små bullar. Börja med att smula sönder jästen i en bunke och smält smöret i en kastrull. När smöret har smält tillsätter du mjölken och låter blandningen bli 37 grader celsius (fingervarm). Slå blandningen över jästen, rör om och låt stå i ca tre minuter. Häll i resten av ingredienserna och arbeta degen kraftigt. Mitt första tips är att inte ha i riktigt hela ägget, det räcker egentligen med ett halvt, och spara den andra halvan till att pensla bullarna med. Mitt andra tips är att helst arbeta degen med elektroniskt hjälpmedel och tillsätt mjölet lite i taget. Precis när det går att röra vid degen utan att den klibbar eller är kladdig är den perfekt! Låt degen jäsa i bunken, under handduk, i cirka 15 min.

Sätt ugnen på 200 grader celsius. Knåda degen lite lätt och dela upp den i åtta bitar. Rulla därefter bitarna till runda bollar som sedan läggs på plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare 20 min på plåten under handduk, pensla med det uppvispade ägget och grädda sedan i mitten av ugnen i cirka 15 min.

Semmelbullar på väg in i ugnen

Semmelbullar på väg in i ugnen.

Montering av semlorna

  • ett halvt paket mandelmassa (50/50)
  • 5dl grädde
  • florsocker

Låt bullarna kallna innan man monterar ihop dem och serverar. För att göra det så skär man av ett tunt lock och gröper ur så mycket som möjligt av innehållet utan att ha sönder väggarna. Vispa grädden relativt löst och blanda i ett par rejäla matskedar med urgröpet från bullarna, blanda också i mandelmassan (finfördelad) och strö över lite florsocker. Vispa runt den blandningen tills den är en ganska homogen, krämig massa. Målet är att det inte ska vara någon skillnad i konsistens mellan grädden och mandelmassesmeten och att den ska vara mild i smaken men samtidigt ge tyngd och smak!

Har man ingen mandelmassa är det bara att skålla mandel och slänga ner i en matberedare, kör runt tills de är hackade och häll sedan på lika mycket socker som mandlar (i vikt). Fortsätt kör matberedaren tills det blir en massa. Det funkar även med en stavmixar och mandelspån men då får man vara lite aktiv med mixern och även droppa i lite vatten.

Fyll bullarna med blandningen och lägg på så mycket grädde som möjligt, lägg tillbaks locket överst och avsluta med att slå över lite florsocker från en tesil.4 tankar kring “Anders semlor

johlie säger 2010-2-15:

I morgon bakas det, i sanning. Visst menar ni att mandelmassa, litet grädde samt inkråmet blandas till en fyllning, på vilken den vispade grädden appliceras?

Jag svär till Vetekattens vetedegsrecept som är enkelt, och tack vare raskdegen ger en för en vetedeg oanat saftigt bulle.

AndersZakrisson säger 2010-2-16:

Exakt, det är precis så vi gör! Jag ska försöka kolla upp Vetekattens recept, det var just den delen som var det absolut bästa med deras semlor som vi testade för någon vecka sedan.

johlie säger 2010-2-16:

Här är degen: http://matochblommor.blogspot.com/2006/02/fetti

Just nu jäses det här hemma.

Hur är din bittermandelpolicy? Jag brukar göra mandelmassan på lika delar – i vikt – strösocker och mandel samt tillsätta ett litet uns bittermandel, som jag tycker lyfter smaken. I år skall jag se hur det blir att ha litet amaretto också.

AndersZakrisson säger 2010-2-16:

Av lathet (och avsaknad av matberedare) så köper jag för det mesta färdig mandelmassa på lika delar sötmandel och socker… Bittermandel har jag däremot inte tänkt på att man kan ha i, Amaretto var också ett bra förslag, det ska jag nog testa i kväll!

Från det att jag var liten och åt alldeles för många torra bullar med kardemumma stora som gruskorn i så är jag också lite skeptisk till det i mina bullar, men det kan man gott också blanda i degen.