Chilinötter

Det finns många olika varianter av chili och tyvärr så får vi oftast nöja oss med spansk peppar och habanero i våra butiker. Det är lite synd för chili är så mycket mer än bara lite hetta och på få ställen är det mer tydligt än på nötter. De färdiga chilinötter som finns består av en deg man bakar in nötterna i innan de rostas och de smakar alltför oftast bara torrt och som om någon har hällt på något som bränner i munnen (vilket i och för sig kapsaicin gör) men med lite smak i chilin och mer omtanke i rostningen blir det så mycket mer än det.

Chilinötter

Kanderade blandade chilinötter.

Lösningen är såklart att göra sina egna och då använder vi oss av chilliflakes (krossade torkade chillifrukter) där mycket mer aromer kommer fram förutom hettan. Utbudet är sällan bättre än för färska frukter men någon variant brukar det alltid finnas och oavsett vad man hittar blir det bättre än de färdiga nötterna. Hemligheten här är att balansera sältan och hettan med sötma i form av karamelliserat socker som ger en starkare bas för chilin (framförallt om vi använder muscovado eller råsocker) och dessutom ger en riktigt skön crunch till nötterna.

  • 100g blandade orostade och osaltade nötter (tex para-, cashew- och jordnötter samt mandlar)
  • 1msk rårörsocker
  • 1msk muscovadosocker
  • 1msk strösocker
  • 1tsk chiliflakes
  • en nypa flingsalt
  1. Rosta nötterna i torr panna på mediumvärme. Ta ur dem när de börjar få färg och låt dem vila en en tallrik eller en skål.
  2. Öka till hög värme på plattan och häll i rå- och strö-m och muscovadosockret. Skaka ut till ett tunt, jämnt lager och låt det smälta i lugn och ro. Ta upp pannan när alla kristaller är borta och rör i nötterna, strö över lite chilliflakes och salt innan sockret har hunnit stelna igen så att det fastnar på nötterna. Sprid ut på ett papper tills de svalnat och bryt sedan eventuellt upp nötter som har fastnat i varandra.
Posted in Snacks och fika September 30th, 2011 by
Anders
and last updated September 30th, 2011. Tagged with .


Kommentarer är stängda.