Hemmagjorda Proteinbars

Eller som jag också kallar dem: Dagens höjdpunkt. Vanligtvis äter jag två mellanmål varje dag förutom frukost, lunch och middag och vid ett av de målen är dessa proteinbars givna. Kan man få tag på bra kaffe att ha till dem så är det svårt att föreställa sig något godare! Det finns en massa olika recept på internet som jag har kollat på men efter att ha laborerat en del har jag fastnat för den här varianten då de går snabbt och lätt att göra, har bra näringsvärden, är prisvärda och framförallt är riktigt goda!

Uppdatering 2011-10-18: Nu har jag tagit fram en ny variant med ännu mer protein, mindre energi och bättre konsistens. Se Proteinbar 2.0!

Hemmagjord proteinbar

Hemmagjord proteinbar med en kopp cappucino.

Ingredienser (ca 9 bars)

  • 3dl proteinpulver med chokladsmak
  • 3dl havregryn
  • ca 120g rent jordnötssmör (Kunga Markattas med salt)
  • 1.5-2dl vatten
  • knappt 1dl pellets av 70% choklad

Jag brukar använda mig av Eiselts Protec proteinpulver men det finns lite pengar att spara där om man kör med de stora leverantörernas egna märken. Där man inte ska spara pengar är dock jordnötssmöret, de flesta jordnötssmör är egentligen bara skit där de byter ut oljan från jordnötterna mot någon annan härdad olja. Kung Markattas består enbart av rostade jordnötter så antingen avnänder man deras (eller något jämförbart) eller gör det själv, jag orkar inte göra det själv så det får bli Kung Markattas för min del.

Är man riktigt strikt i sin diet kan man strunta i chokladen för garneringen men den lyfter verkligen där här mellanmålet till en annan nivå utan att störa näringsinnehållet allt för mycket. Om man kan få tag på det så är det absolut mest priseffektivt att använda chokladpellets som är tänkt för dessert- och pralintillagning. Dessa 1.5-3kg påsar kan man tex köpa hos Martin Olsson eller på nätet, det enda viktiga är att det ska vara mörk, minst 70% choklad. Får man inte tag på pellets fungerar också Lindts Madagaskar eller Ecuador bra men då ökar chokladkostnaden med minst det dubbla för varje proteinbar.

Så här gör du

För att göra smeten blandar man först ihop havregryn, proteinpulver och jordnötssmöret. Finfördela jordnötssmöret i den torra blandningen. När det inte finns några klumpar med jordnötsmör kvar börjar man hälla i vattnet i omgångar. Det är väsentligt mycket enklare om man häller i lite i taget och ser till att det absorberas upp jämt mot att man häller i allt på en gång, då blir det bara kladdigt.

Till slut märker man att smeten inte kan absorbera mer vatten utan att bli allt för kladdig och då är det bara att trycka ihop allt till en boll och knåda den lite så att den blir kompakt. Ju kladdigare man gör smeten desto godare blir barsen, så det är bara att bita ihop när det börjar fastna på fingrarna. Forma till en korv och platta ut den till en kaka i en form. Jag använder alltid en rostfri ugnsform som jag lägger lite gladpack i, då går det enklare att få loss bitarna sen. Smält chokladen (jag kör den i mikron på full effekt i cirka 40 sekunder) och bre sedan på ett tunt lager över hela kakan. Spänn över lite mer gladpack och ställ in i kylen.

Efter ett par timmar kan man antingen skära upp den i lämpliga bitar och slå in i plast/papper eller så skär man loss en bit när det är dags att äta. Jag har inte räknat ut näringsinnehållet exakt men om man delar den i nio bitar blir det ungefär 10g protein, 10g kolhydrater och 10g fett i varje bar.

Stor kaka av hemmagjorda proteinbars

Den stora kakan innan det har blivit proteinbars.7 tankar kring “Hemmagjorda Proteinbars

Anonymous säger 2010-5-7:

Det tycker jag låter som en riktigt bra plan! Jag väntar otåligt tills det är eftermiddagsfika så att jag kan ta min jag har med mig till jobbet idag…

Caroline säger 2010-5-7:

Åh gud vad gott det ser ut! Jag ska testa detta receptet idag! 🙂

AndersZakrisson säger 2010-5-7:

Det tycker jag låter som en riktigt bra plan! Jag väntar otåligt tills det är eftermiddagsfika så att jag kan ta min jag har med mig till jobbet idag…

Caroline säger 2010-5-7:

Så där ja… då står den i kylen och väntar på att bli uppskuren (usch vad hemskt det lät då haha) och uppäten… kommer lägga ut slutresultatet på min blogg lite senare om du skulle vara intresserad av att se om mina bars blev lika fina som dina. Eller iaf som på bilden 🙂

AndersZakrisson säger 2010-6-16:

Vi brukar besöka deras Storcash i Bromma. För att handla där så behöver man fixa ett kundkort vilket man tyvärr endast kan göra om man har ett företag, ekonomisk förening eller liknande. Om du inte kan ordna det själv så hör runt i din bekantskapskrets, det brukar alltid finnas någon som antingen har eller kan fixa ett kort! Lista på deras Storcashar finns här http://www.martinolsson.se/wps/wcm/connect/Stor

jogos do ben 10 säger 2011-10-20:

Best Blogs 2011……

[…] the best blogs will be mentioned below […]…