Kanelbullesemla

Kanelbullar kan vara en av de absolut godaste sakerna som finns och inte långt därefter kommer både lussebullar och semlor. Förra året slog vi ju till på en alldeles strålande kombination av dessa favoriter genom att göra saffranssemlor med apelsin, och blev ju en superhit. I år ville jag komma på en ny sorts semla, och efter en stunds funderande och historiekontroll blev valet glasklart, en kanelbullesemla!

Kanelbullesemla

En alldeles färsk kanelbullesemla.

Om lussebullar och semlor går att kombinera måste även kanelbullar och semlor gå att kombinera (och semlor åts faktiskt med kanel under 1800-talet). I lördags när jag testade denna variant vann de klassiska semlorna, enligt våra gäster, över kanelbullesemlorna men mest för att de var just klassiska. Enligt min mening var det här den bästa kombinationen någonsin, men så älskar jag ju kanelbullar också.

Mandelmassa har inte varit någon favorit hos mig och därför försöker jag ofta göra semlorna lite mildare vad gäller just mandelmassasmeten. Om ni som jag inte är sådär jätteförjusta i mandelmassa, men älskar kanelbullar kommer detta bli en hit!

Så här gör du

Gör semmelbullerecptet och dela upp degen i åtta delar (eller fyra om man vill ha stora semlor). Sedan tog jag helt enkelt och kavlade ut varje degklump tunt och bredde på smör, kanel och socker (precis som när man bakar kanelbullar). Därefter vek jag ihop degen lite smidigt så att allt det goda hamnade inuti och det blev en slät boll (precis så som semmelbullarna borde se ut).

Upprepa med samtliga degklumpar och låt därefter jäsa ca 20 min på plåt. När man penslat bullarna med uppvispat ägg strödde jag över lite pärlsocker och hyvlad mandel, för kanelbullekänslan och sedan kan de gräddas i ca 15 min på 200 grader i mitten av ugnen.

Till själva mandelmassasmeten valde jag att blanda den med smör, en variant som jag kom på i somras efter att ha gjort egna toscamazariner. Ungefär 100 g mandelmmassa borde räcka till åtta små semlor och då kan den blandas med ca 50 g smör. Det är helt enkelt bara att massera in smöret i mandelmassan tills det blir en homogen massa. Om man har lite uppvispat ägg kvar sedan penslingen kan man även ha i denna för att få  en lösare, mjukare massa att jobba med.

Tillsätt kanel i smeten efter smak och tycke och sedan är det bara att skära av locket på bullarna, gröpa ur innehållet i dem, ha ner detta i smeten och blanda runt. Ha i smeten i bullarna, lägg på ett lager nyvispad grädde, på med locket och pudra över lite florsocker och kanel. Framför dig borde det nu finnas det bästa av två världar, en kanelbullesemla!

Steg för steg hur man gör kanelbullesemlor

Steg för steg hur man gör kanelbullesemlor, utkavlad deg, ihopvikt deg samt den färdiga bullen redo för jäsning.

 

Nybakad semmlebulle

Nybakad semmlebulle utan lock.En tanke kring “Kanelbullesemla

Nina säger 2012-2-13:

Å, I like it! Älskar att experimentera med semlor. Men det här har jag faktiskt aldrig tänkt. Saffran är dock en favorit…