Proteinbar 2.0

Hemmagjorda proteinbars har varit ett stående inslag som mellanmål både i veckorna och som när vi åker iväg någonstans de senaste åren, i våras bestämde jag mig dock för att se om jag kunde ta dem ett steg vidare för att få i mer protein och samtidigt hålla den totala energimängden konstant eller till och med få den lite lägre.

Hemmagjorda proteinbars 2.0

Hemmagjorda proteinbars, version 2.0.


Så jag satte upp ett litet excel-ark och började räkna på ingredienserna vi brukar använda och sedan vad som skulle vara optimalt ur näringssynpunkt (för ett mellanmål när man tränar regelbundet). Målet var 20 gram protein och max 200 kCal energi och jag lyckades inte bara få till det utan dessutom göra dem ännu godare och med bättre konsistens (mindre sega) än de ursprungliga.

Skillnaden är att man måste använda ett proteinpulver som innehåller kasein då det tjocknar vilket gör att man kan få en bas som håller ihop allt, annars blir det bara kladdigt. Eiselt Double Pro och Sloow från Fairing är optimala, Eiselt Protec funkar lite sämre men det går i alla fall. Rena kasein-pulver (som Sloow) är tyvärr mycket dyrare än vassle-protein, men Eiselts varianter smakar bra och ska vara bra som produkter. Rena vassle-pulver har jag inte ens testat men har inte för stora förhoppningar för dem då de inte tjocknar på det sätt som krävs.

Förutom den här varianten kan man till exempel testa att göra eget mandelsmör och sedan använda vaniljproteinpulver, det blir lika gott och ger variation även om det är lite bökigare.

Ingredienser (8 portioner)

  • 80 g jordnötssmör utan tillsatser (tex Kung Markatta)
  • 80 g havregryn
  • 160 g proteinpulver med chokladsmak (tex Eiselt Double Pro)
  • 45g choklad, minst 65% kakaohalt
  • 300g vatten

Så här gör du

  1. Värm jordnöttssmöret så att det blir ljummet om det har stått i kylskåpet, väg sedan upp det tillsammans med havregryn och proteinpulver i en bunke
  2. Finfördela jordnöttssmöret med fingrarna och blanda runt
  3. Börja arbeta in vattnet stegvis och fortsätt finfödela hela blandningen, avbryt för att ha i mer vatten när allt håller ihop och precis har börjat kladda
  4. Forma en tjock korv och platta ut den till en rektangel i en form som har förberetts med plastfolie, värm chokladen i mikrovågsugn tills den har smält och bred ut över kakan
  5. Ställ in i kylen, täck med mer plastfolie när chokladen har stelnat


11 tankar kring “Proteinbar 2.0

Helena Ljunggren säger 2011-10-19:

Vilken ljuvlig bild. Jättesöt! Gott låter det dessutom också.

Anders säger 2011-10-20:

Det är de också, testa! Jag ska bara lära mig göra lite latteart så kanske jag vågar låta cappuccinon vara i fokus också 🙂

/ Anders

Sarah säger 2011-11-18:

Fantastiskt recept. Jag ska prova. Vet du ungefär hur länge dom håller sig i kylskåpet?

Tänkte få i hop något med vaniljkaseinpulver också.

Jessica säger 2011-11-18:

De håller sig åtminstone en vecka i kylskåpet, vi äter oftast upp dem innan dess dock! Jag har använt mig av vaniljpulver och det blir supergott det med. Istället för jordnötssmör gjorde jag eget “mandelsmör” (mixa mandlar till fint smul och eventuellt tillsätta lite olja eller smör) för att göra en liten annan variant av det hela, men principen och måtten är desamma. Hoppas det blir bra!
/ Jessica

Kim säger 2012-2-8:

Tack för inspirationen! slängde ihop några bars nu så får vi se hur de blir.

Cricka säger 2012-2-14:

Nu jäklar ska vi baka här! Kan dom frysas ner utan problem?

Jessica säger 2012-2-15:

Vi har faktiskt aldrig testat att frysa ner dem, kan bara tänka mig att man måste låta dem självtina, och inte försöka tina dem i micron. Återkom gärna och berätta hur det gick med frysningen om du testar!

Emilia säger 2012-4-27:

Tack för en bra sida. Dessa kommer jag att pröva när jag får lite pengar.
Tack även för kommentaren på min blogg. 🙂

Kent säger 2012-5-9:

Låter gott. Någon som vet hur mkt protein (gram) det kan bli per bit i slutändan?

Anders säger 2012-5-18:

Hej Kent, det är cirka 22 g protein med 10 g kolhydrater (mest från havregrynen och jordnötssmöret men även lite socker från chokladen) samt 7 g fett för totalt 200 kCal per bar!