Sommarsemla, jordgubbssemla eller kanske mors dag-bakelse?

Ja, jag vet inte riktigt vilket namn jag ska använda på denna lilla “semla”, jag tror faktiskt att alla namn passar. Jag serverade den till min egen mamma nu på mors dag och den är gjord med en semla som urpsrungtanke. Duktiga Anders tog sin jägarexamen i söndags och för att fira detta beställde han en “sommarsemla” inspirerad av en midsommartårta. Detta är alltså resultatet!

Sommarsemla med jordgubbar och vaniljsås

Sommarsemla med jordgubbar och vaniljsås.

För mig är en lyckad midsommartårta sockerkaka, vaniljsås, jordgubbar och grädde. Därför tänkte jag att jag kanske skulle baka äkta “sockerkaksmuffins” och behandla dem på samma sätt som en semmlebulle men Anders ville absolut ha de klassiska semmelbullarna så därför fick det bli sådana. Sedan tänkte jag mig att hela jordgubbar kan bli någorlunda svårt att stoppa ner i en semla så därför gjorde jag en jordgubbsreduktion för att riktigt få med själva smaken. I en klassisk semla är det ju sedan en mandelmassasmet men eftersom det blir allt vanligare med även en vaniljsmetsfyllning tycker jag att en sådan fick duga. Grädde finns ju redan med i en semla så den punkten blev inte så svår sedan ville jag bara lägga till lite vit choklad för den lilla extra lyxkänslan.

Du behöver

Så här gör du

  1. Dagen innan semlorna skulle ätas gjorde jag i ordning en “jordgubbsgelé” på samma sätt som vi har gjort hallonreduktionen till kladdkaketårtan och kladdkakebakelserna. Skölj och skär jordgubbarna i mindre bitar och låt koka upp i en kastrull tillsammans med en del socker. Här kan man välja mängd socker beroende på hur sött man vill ha det. Låt koka till en massa och sila sedan genom en sil för att få en slät smet. Medan smeten fortfarande är varm la jag i lite uppblött gelatinpulver för att smeten skulle få en fastare konsistens. Låt stå i kylen tills den ska användas.
  2. Dagen innan gjorde jag även vaniljsåsen så den hinner stå till sig över natten och riktigt dra åt sig av vaniljsmaken.
  3. Baka semmelbullarna samma dag.
  4. Till slut är det egentligen bara att vispa grädde och montera ihop sin lilla semla. Jag skar av ett litet lock och gröpte ur bullarna för att först lägga dit ett lager av jorgubbsgelé. Här kan man faktiskt vara ganska frikostig då det ger semlan en fräschet gentemot all grädde som senare fylls på. Därefter fyllde jag på med vaniljsås i resten av bullen. Därpå la jag ett tunt lager med “hyvlad” vit choklad och sedan ett lager av tunt skurna jordgubbar. På med en klick grädde och sedan locket med riven vit choklad och lite pudrat florsocker på!


Kommentarer är stängda.