Cake-pops med nötströssel

Kära bloggen,

Ett bröllop, ett examensarbete, en rejält skadad hund, Anders som har veckopendlat till Oslo. Ja, det finns många anledningar till att du varit lite inaktiv på sistone. Vi ber om ursäkt för detta och kommer kanske bättra oss.

Under det senaste åren har fenomenet cake-pops blivit väldigt populärt. Det finns beskrivet på många bloggar och härstämmar självklart från USA. Det är en kaka på en pinne, en lek med det amerikanska ordet “lollipop”. De kan se väldigt söta ut och garneras på de mest kreativa och snygga vis, men jag förstår inte riktigt poängen?

Cake-pops med nötströssel

Cake-pops med nötströssel.

Det hela började med att lite släkt skulle komma på det traditionella födelsedagsfirandet och att jag hittade en frusen bit kaka kvar i frysen. Det gjorde att jag fick ett vettigt tillfälle att testa dessa små bakverk. Egentligen behöver man inte ens följa ett recept, det handlar om att ta en kaka, mjuk eller hård, mosa den till smulor och blanda med något kletigt. Det kletiga kan vara allt från philadelphiaost till smörkräm. Sedan rullar man det till små bollar, fryser i ca 30 min, och doppar sedan i smält choklad och garnerar med valfritt strössel eller liknande. Det tar en del tid och är en del pillande, men eftersom de är så omtalade så inbillade jag mig att det säkerligen skulle vara värt mödan.

Då jag tror på att tillverka så mycket som möjligt själv gjorde jag mitt egna karamelliserade nötströssel. Och tur var väl det, strösslet var enligt min och Anders mening det enda som gjorde dessa cakepops ätbara. En cake-pop blir mest en mastig, kletig söt massa, doppad i söt choklad med lite strössel utanpå. Personligen uppskattar jag bakverk/kakordär det finns eftertanke kring hur de är utformade, inte i första hand till utseendet utan till smaken. Det kan jag inte påstå stämde för dessa “kakor”, det känns lite grann som att de enbart är skapade för att se fina ut. Det är mycket möjligt att det blir en bättre bas, med hårdare kakor, kanske doppad i mörk choklad för en bittrare smak, men jag tror att det finns mycket vettigare saker att lägga den tiden på och som dessutom blir mycket godare.

Nötströsslet blev ju dock som sagt magiskt och hur man gör det delar jag mer än gärna med mig av.

Nötströssel

Du behöver

  • Nötter av valfri sort (för efterrätter rekommenderas hasselnötter och eventuellt mandlar)
  • Strösocker, beroende på mängden nötter ca ½-1 dl

Så här gör du

  1. Hacka nötterna ganska fint. Smält under tiden strösockret i en stekpanna på medelvärme, har man hög värme är det stor risk att man bränner sockret så var med när det börjar smälta.
  2. När sockret blivit brunt och flytande är det bara att ha i nötterna i pannan och röra runt tills allt har täckts av sockret. Jag rekommenderar även att ha i en nypa flingsalt här för att ha något som bryter lite mot det söta och framhäver smakerna.
  3. Häll upp massan på ett bakplåtspapper och låt stelna/svalna.
  4. Sedan är det bara att hacka igen till den storlek du vill ha på strösslet. Om du ska doppa cake-pops i det rekommenderar jag att verkligen finhacka medan det till exempel till glass kan vara mycket godare att låta nötterna enbart vara grovhackade.


Kommentarer är stängda.