Bagarens bästa – Paul Allam & David Mcguiness

Här hemma i vår lilla familj är det ganska tydliga uppdelningar på vem som är bra på vad. När det gäller bakning och de flesta efterrätter är det jag som har ansvaret. När det däremot kommer till förrätter och varmrätter är det Anders som är proffset! Sen har vi självklart Dante (vår hund) som framförallt är en expert på att provsmaka allt vi gör, så länge det inte är sallad.

Anledningen till att det är jag som bakar finns det en ganska enkel förklaring till. Inför den första julen vi skulle spendera tillsammans (2008) ville Anders göra “nyttiga” lussebullar, och byta ut en del av vetemjölet med ett bakningsbart proteinpulver. Resultatet vart inte helt fel, men inte helt rätt heller. Efter det tog jag liksom över allt som hade med bakning att göra.

Bagarens bästa - Paul Allam & David Mcguiness.

Bagarens bästa av Paul Allam & David Mcguiness.

Vi har fortsatt fördjupa oss i dessa spår och i våras var vi inne på Åhléns och spanade runt bland kokböckerna för att se vad det fanns på rean. Man kan ju tänka sig att de böcker vars priser är nedsatta är det av en anledning, men vi köpte ändå boken “Bagarens bästa – Från surdeg till muffins” skriven av Paul Allam och David Mcguiness då det såg ut som att det var lite mer teori och avancerade grejer än de flesta “vanliga” kok- och bakböcker. Vilken lyckoträff det blev!

När jag kom hem och började bläddra och läsa boken insåg jag vilken skatt vi hade hittat. Författarna bor och driver ett eget bageri i Sydney och beskriver detaljerat hur man gör allt från surdeg till muffins. Här finns beskrivet hur vatten ska användas, varför olika varianter av smör kan ge markant skillnad på det man bakar till ett exakt matningsschema för en surdeg. Detaljerade och härliga bilder om hur man viker deg, kavlar smördeg och får till den perfekta croissanten fyller boken.

Vad är poängen med Brioche?

Det första jag gjorde var att testa att göra en Brioche. Den har stått omtalad i många av våra kokböcker och vi var himla nyfikna på vad detta bröd kunde ge oss. Frågan är dock i första hand om det ens är ett bröd? Enligt författarna till boken kan det användas på många olika sätt både som bröd men även som en söt kaka. Sagt och gjort, en Brioche bakades här hemma och vi testade dess användningsområde på ett antal olika sätt. Nummer ett blev en slags variant på rabarberpaj, på en skiva Brioche hällde vi hemmagjord vaniljsås och på detta ett lager med rabarber kokta i sockerlag. Det blev som en slags brödpudding, helt okej men inte riktigt vår grej. Nummer två blev som en fattig riddare, brödet doppades i mjölk och vi stekte det i smör och pudrade på kanel. Resultatet blev här också okej, men fortfarande inte helt rätt och vi förstod inte riktigt poängen med Brioche och allt ståhej kring det. Nummer tre var brödkrutonger att ha till en sallad eller liknande. Jag hällde lite olja över små kuber av brödet och stoppade in i ugnen, men detta vart inte alls bra. Briochen är för söt i smaken för att fungera bra som krutonger till en matig rätt.

Till slut prövade jag helt enkelt att steka en skiva i en torr panna och bre på smör och vips hade vi funnit det perfekta utnyttjandet av Brioche. Som rostat bröd. Personligen är jag inte lika imponerad av Brioche som många kockar verkar vara. Det kanske är ett svenskt påbrå då vi oftast inte äter sötsaker till frukost som fransmännen gör, det passar helt enkelt inte mig.

Den andra saken jag testade ur boken var att göra croissanter. Jag har länge velat testa det eftersom jag vet att det kan vara en utmaning, och det var det definitivt. Två dagars bakande, jäsande och kavlande men resultatet blev sagolikt gott! Det finns många flera godheter att testa ur denna bok. Hur gott låter det inte med passionsfrukts- och mangogratäng eller vaniljbrûléekakor med jordgubbspuré? Hur det går med detta får jag lov att återkomma med, men än så länge kan jag verkligen rekommenda denna bok för alla som vill ha grunderna till brödbak lättillgängligt hemma i bokhyllan!

Posted in Kokböcker September 16th, 2011 by
Jessica
and last updated September 17th, 2011. Tagged with .


Kommentarer är stängda.