Choklad – Jan Hedh & Klas Andersson

Lite oförskämt och inklämt i bokhyllan hos Åhlens hittade jag denna fantastiska bok samtidigt som jag hittade brödboken. Om man älskar choklad och är villig att lägga ner lite energi och kärlek på det man gör är denna bok ett måste för alla chokladälskare. Vi köpten den för att den såg ut att vara avancerad (vi gillar ju utmaningar) och för att den faktiskt var ganska billig. Men återigen alltså, vilket fynd!

Innan jag köpte boken visste jag inte vem Jan Hedh  var men när jag kollade upp honom så visade det sig att han är sveriges främsta chokladexpert och konditormästare. Dessutom driver han Olof Viktors strax utanför Ystad i Glemminge som vi sedan tidigare utsett till ett våra absoluta favoritkonditorier. Om ni råkar vara i närheten är det definitivt värt ett besök, bakverken, brödet, allt är av oerhört bra kvalité och nybakat.

Choklad - Jan Hedh & Klas Andersson

Boken "Choklad" skriven av Jan Hedh & Klas Andersson

Boken är mycket grundlig skriven och till en början får man reda på hur choklad tillverkas, olika sorters kakaobönor för att sedan gå vidare till chokladtekniker. Vi har väl alla någon gång misslyckats med choklad, eftersom det faktiskt är en ganska känslig produkt. Om du läser den här boken och lagar dig igenom ett antal recept lär det dock aldrig hända igen. Här finns beskrivningar hur man temperar chokladen (för att den färdiga produkten ska få de rätta egenskaperna) och en genomgång av Valrhonas chokladsortiment. Inte förrän jag bläddrade i denna bok insåg vilken massiv skillnad det kan göra beroende på vilken typ av choklad man använder. Som exempel kan nämnas att om man ska göra en krämiga chokladfyllningar enligt Hedhs recept (på s. 52-53) ska man till ett grundrecept använda sig av 185 g Araguani, medan om man istället använder sig av Ivoire behöver man 550 g, när allt annat i receptetär detsamma! Ungefär här började jag verkligen få förståelse för djupet som choklad egentligen står för.

Efter denna genomgång följer en lång radda recept om hur man tillverkar praliner, kolor, petit-fourer, men även desserter, glass och tårtor. Recepten är inte direkt enkla utan kräver en tålmodig användare. Framförallt dessert och glassrecepten, som jag än så länge har testat, kräver att man har gott om tid på sig, helst ett par dagar. Om jag ska vara helt ärlig har jag inte lagat en “hel dessert” än så länge, utan bara valt ut olika delar (lite mindre avancerade) ur recept och kombinerat dessa. Vi gjorde till exempel en espressogranité med chokladsorbet och vit chokladgrädde (istället för vaniljskum som det egentligen skulle vara, det kräver dock en gräddsifon som vi ännu ej äger). Det blev alldeles makalöst gott!

Det finns som sagt också flera glassrecept där jag bland annat har testat att göra chokladsorbeten (med vår lilla glassmaskin) och godare glass har jag aldrig smakat, inte ens gelaton i San Gimignano kunde mäta sig med den. Grunden består av grädde och mjölk, men eftersom den inte innehåller några ägg misstänker jag att den klassas som sorbet istället för glass. Jag har även gjort en kaffeglass som blir ganska mild eftersom man använder sig av krossade espressobönor istället för bryggt espressokaffe. Jag kan helt enkelt inte göra något annat än att varmt rekommendera denna bok till alla chokladälskare där ute!3 tankar kring “Choklad – Jan Hedh & Klas Andersson

Nina säger 2011-11-28:

Jag hittade boken på precis samma sätt för några år sedan och använder den massor året runt, men mest till jul=) Jag älskar att arbeta med choklad och att det är så mycket mer komplicerat än man kan tro. Förra året gick jag en kurs på chokladskolan i Nora och det var typ hur kul som helst. Framför allt var det kul att få lära sig att gjuta på riktigt=)

Jessica säger 2011-11-28:

Catta – den chokladsorbeten låter ju också himla intressant, ska absolut testa. Återkommer med resultatet 😉

Nina – vad kul att du också är förtjust i boken. Vårt kök är så himla litet, så tyvärr kan chokladprojekten aldrig bli så stora/bra som man önskar, men en kurs låter ju super, då vet jag vad jag ska skriva upp på önskelistan till jul!