Humeures Gourmandes – Bruno Viala

Hösten 2008 var jag och Jessica på vår första resa utomlands tillsammans, mitt intresse för mat hade precis börjat ta fart på allvar och jag gjorde en massa research för att hitta de bästa restaurangerna för rimliga pengar vilket ledde mig in i hela Bistronomy-världen. Vi gjorde såklart mer än att bara äta mat, shopping står alltid högt på en viss flickas önskelista och det ledde oss till Galeries Lafayette. Innan vi åkte till Paris hade jag redan bestämt mig för att att jag ville hitta någon rolig spännande kokbok att köpa med mig hem, mitt kokboksbibliotek fram tills dess bestod endast av Annas kokbok och liknande men det saknades lite mer avancerade böcker från mästerkockar.

Humeures Gourmandes

Humeures Gourmandes av Bruno Viala.

Så, efter att ha kollat in vinavdelningen i källaren på Galeries Lafayette (och motstått frestelsen att spendera ett par tusen kronor på en flaska Sine Qua Non Poker Face 2004 till en pokerspelande kompis) gick vi till de övre planen och hittade ett par bokhyllor bland kläderna i gången runt den stora ljusgården. Jag såg direkt Humeures Gourmandes och hur den sade till mig att det var vad jag sökte efter. Trollkarlskaninen på framsidan, recept med namn som Tour de magie de cola sans coca (en magisk tur med cola utan coca) och Cappuccino d’air (capccucino av luft) var av en annan värld mot vad jag var van med och precis det jag sökte, trots att jag insåg att jag inte skulle kunna laga ett enda recept i den, åtminstone inte under överskådlig framtid.

En gång i tiden kunde jag franska men tyvärr har den kunskapen lagt sig vilande någonstans långt bak i mitt huvud och jag tror ändå inte att jag någonsin var tillräckligt bra för att förstå vad som står i boken. Egentligen gör det inte så mycket, bara av namnen, ingredienslistorna och bilderna har jag fått en helt ny insikt i matlagning som gick utanför allt det som jag var van med. Det bidrar nästan ännu mer till dragningen till den här boken för mig, den står som en skattkista med ett magiskt lås i min bokhylla som väntar på att jag ska komma till den insikt och förståelse som krävs för att jag ska bli värdig den.

Posted in Kokböcker September 7th, 2011 by
Anders
and last updated September 11th, 2011. Tagged with .


Kommentarer är stängda.