The Fat Duck Cookbook – Heston Blumenthal

Heston Blumenthal och Thomas Keller är mina matlagningshjältar, det är inte bara det att de är duktiga, sådana kockar finns det många av, eller att de kan förmedla hur och framförallt varför man ska laga mat och tillreda ingredienser på ett visst sätt. De båda har framförallt en förmåga att konstant förmedla en glädje till matlagning som får mig att bara vilja avbryta det jag håller på med och omedelbart börja testa nya saker.

The Fat Duck Cookbook

The Fat Duck Cookbook

Just Heston Blumenthal har jag haft på min radar ändå sedan programmet “Kitchen chemistry” gick på Discovery 2005. Nu har jag ännu inte varit på hans restaurang i Bray men när The Fat Duck Cookbook kom gick den direkt in på min lista över saker jag bara måste ha. Som tur är förstod min tvillingbror det och den julen låg den under granen i ett paket adresserat till mig.

The Fat Duck Cookbook är mer än bara en kokbok, inledningen skulle kunna släppas som en biografi i sig själv och sammantaget ser jag det som en av de mest inspirerande böcker och historier som finns. Men det är även i inledningen som vi börjar förstå Hestons tålamod, sinne för detaljer, experimentlusta och uthållighet, egenskaper som sedan ytterliggare visas vartefter han beskriver sina maträtter.

För honom är inte en maträtt några råvaror som tillagas enligt ett recept, det handlar om tradition, historia, känslor, minnen och så klart om vetenskap. Oavsett om det handlar om att tillaga någonting till perfektion eller att förstå varför två ingredienser fungerar bra tillsammans så lutar sig Heston på experiment, empiri och teori för att förstå varför.

Ägg- och baconglass med kanderade bacon och tomatmarmelad

Heston's ägg- och baconglass från The Fat Duck Cookbook.

Det som gör den här boken så spektakulär är inte bara att han visar hur han göra sina rätter på The Fat Duck, det är att han förklarar hela tankeprocessen, idén, experimenterandet, varför det funkar och till slut hur man tillagar dem. För mig är det som att få se rakt in i Albert Einsteins hjärna när han tog fram sin relativitetsteori med skillnaden att jag inte bara kan återskapa den hemma utan att jag dessutom kan förstå processen och använda mig av den till att ta min egen matlagning och experimentera vidare.

De flesta recept är ganska komplicerade och består av många komponenter men det fantastiska är att mycket faktiskt går att göra hemma, antingen delar eller hela recept. Tricket är bara att ta sin tid och planera väl i förväg. Många skulle kalla maten för experimentell och till en del saker behöver man ha ett ganska öppet sinne, men samtidigt är det fullt möjligt att faktiskt få ett smakprov på hur det är på The Fat Duck. Den här boken är inte bara ett måste för alla som är matintresserade, den är ett måste för alla som är intresserade av att utveckla sig som människor.

Posted in Kokböcker June 26th, 2012 by
Anders
and last updated June 24th, 2012. Tagged with .


Kommentarer är stängda.